BOLU / MERKEZ - Abant İlkokulu

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI (08-14.01.2024)

Enerji kaynaklarının akılcı, israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması için ve bu bilincin yaygınlaşması adına her yıl Ocak ayının 2.haftası "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanıyor.

Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliği enerji kullanımında iki önemli kavramdır. Enerji tasarrufu, enerjinin gerektiği kadar israf edilmeden kullanılması, hatta biraz da konforumuzdan ödün vererek tüketilmesini sağlamaktır. Örneğin, evlerimizde ayrı ayrı odalarda işlerimizi yapmaktansa bir araya gelerek, tek bir aydınlatma altında bunu yapmak bir enerji tasarrufu adımıdır.

Enerji verimliliği ise, en az enerji kullanımı ile en etkin şekilde işin gerçekleştirilebilmesi işidir. Örneğin; bir odayı eski halojen lambalar aracılığıyla aydınlatmak yerine aynı aydınlatma ihtiyacını daha az enerji tüketerek karşılayabilen led teknolojili lambalar ile aydınlatmak bir verimlilik uygulamasıdır.

Verimlilik ile tasarruf arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz : Verimlik akılcı enerji kullanım yöntemleri üzerine odaklıdır, tasarruf ise enerji kullanımını en aza indirme odaklıdır.

Enerji tasarrufu için şunlar yapılmalıdır :

* Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini prizden çıkarın.

* Buzdolabı ve buzluğunuzun kapağını gereksiz yere açıp kapatmayın.

* Su ısıtıcınıza (kettle) ihtiyacınız olan miktardan fazla su koymayın.

* Daha uzun dayanan ve elektrik tüketimi az olan kompakt florasan ampulleri seçin.

* Oturmadığınız odalarda yanan ışıkları kapatın.

* Kapı, pencere kenarlarında bulunan çatlak ver yarıkları kapatın.

* Kullanacağınız ev aletlerini satın alırken yalnızca fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da değerlendirin.

* İşiniz bittiğinde elektrikli cihazlarınızı düğmesinden kapatın.

Peki bu kapsamda biz okul olarak neler yaptık? Kısaca birkaç madde ile özetleyelim :

1- Öğrencilerimizi ve velilerimizi bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için okul web sitemizde konu hakkında bilgilendirici bir web haberi yayınladık.

2- Okul girişinde "Enerji Verimliliği" konulu yazılı ve görsel bir pano hazırladık.

3- Lambaları açıp-kapattığımız elektrik düğmelerinin yanlarına "lüzumsuzsa söndür, yüzleri güldür." şeklinde dikkat çekici uyarı ve hatırlatma yazıları astık. Ayrıca kullanılmayan elektrikli ve elektronik cihazların fişlerini hem okulda hem de evlerinde prizden çıkarmaları gerektiğini öğrencilerimize hatırlattık.

4- Yine tuvalet ve lavabolardaki muslukların yanlarına "suyu boşa harcama" ve "Su hayattır. Suyumuzu israf etmeyelim, geleceğimizi tüketmeyelim." gibi uyarı ve hatırlatma yazıları astık.

5- Öğrencilerimize konu hakkında eğitici videolar izlettik.

6- Konu hakkında okulumuza gönderilen resmi yazıdaki linkten faydalanarak öğrencilerimizle eğitici görseller ve videolar paylaştık. İçeriğinden faydalandığımız link aşağıdadır:

7- Hafta boyunca örnek uygulamalarla öğrencilerimizin dikkatlerini çekmeye çalıştık.

08-01-202408-01-202408-01-2024

Yayın: 08.01.2024 - Güncelleme: 08.01.2024 15:36 - Görüntülenme: 61